Kulutusjuhla

Ekoviljelyn etuja ja biodynaamisuuden pohdintaa

Eilen Hesari uutisoi YK:n tutkimuksen siitä, miten luomuviljely voisi selvästi parantaa kehitysmaiden satotasoa:

”YK:n mukaan köyhissä maissa menestyvät parhaiten pienet, luonnonmukaisia menetelmiä käyttävät maatilat, jotka viljelevät monipuolisesti erilaisia kasveja.

Yhteensä 57 maassa toteutetuissa ekoviljelyprojekteissa huomattiin, että sadot kasvoivat keskimäärin 80 prosenttia, kun viljelijät ryhtyivät käyttämään luonnonmukaisia keinoja maaperän muokkaamiseen ja tuholaisten torjuntaan.”

Itse kävin tutustumassa biodynaamiseen viljelyyn täällä Sveitsissä. Biodynaamisuuden lähtöajatukset ovat 1920-luvulta ja antroposofisen liikkeen perustajalta Rudolf Steinerilta. Perustana on luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja kokonaisvaltainen ajattelu. Tähän liittyy monipuolinen viljely eli tiloilla on esimerkiksi aina karjaa.

Biodynaamisessa viljelyssä on silti hieman kosmisemmat ja uskon varassa olevat osuutensa, joita ei ole tieteellisesti pystytty kokonaan todistamaan. Näistä ja koko vierailustani maatilalla voi lukea jutusta, jonka tein Uusi Musta -sivuille.

Maatalouspoliittisesti biodynaaminen viljely luokitellaan EU:ssa samaan kastiin luomun kanssa eli se saa samat maataloustuet ja biodynaamiset tilat ovat automaattisesti myös luomutiloja. Biodynaamisten tuotteiden merkki on Demeter, ja Suomessa asiaa edistää Biodynaaminen yhdistys.

2 Comments

  1. Jotain rotia kiitos. Biodynaaminen viljely on ihan huuhaata taikakalujen peltoon hautaamisineen. Ei kannattaisi vetää luomuviljelyä lokaan tuollaisen woodoon kanssa flirttaillessa.

  2. Anonyymi, kuten tuonne Uuden Mustan juttuun kirjoitin: ”Mutta kaikesta biodynaamisen viljelyn eduista huolimatta en vieläkään ole täysin vakuuttunut kuunkierron vaikutuksista tai preparaateista. Skeptikkopiireissä näitä pidetään huuhaana. Toisaalta preparaattiliuoksilla tai viljelykalenterilla ei varmasti saada aikaan samanlaisia haittoja ja epämieluisia yllätyksiä, joita massiivinen tehotuotanto näyttää aiheuttavan.”

    Siis se, että biodynaamisessa viljelyssä ei kaikki ole ihan järjellistä, ei kuitenkaan tee siitä täysin woodoota. Tehotuotannossa luotetaan kemialliseen torjuntaan ja lannoitteisiin, jotka eivät ole olleet mikään pitkän ajan paras ratkaisu.

    En käsittääkseni ole flirttailut biodynaamisen viljelyn kanssa, vaan olen yrittänyt ottaa selvää, mistä siinä on kyse. Viljelijöistä osa on ilmeisesti humahtanut hyvin syvälle kosmisiin voimiin yms, mutta ainakin haastattelemani Ursula vaikutti ihan järkevältä ihmiseltä, joka haluaa tuntea oman maatilansa ja kantaa vastuuta ympäristön lisäksi myös sosiaalisista kysymyksistä.

    Ja siis: en todellakaan oman tietämykseni valossa väitä, että biodynaamisuus olisi luomua parempaa.