Kulutusjuhla

Sopivasti kypsä avokado maistuu päivittäin

Avocado for lunch
Joskus vuosi sitten innostuin aina välillä tekemään avokadosta yksinkertaista leivänpäällystettä: muussattua avokadoa, sitruunamehua, ripaus pippuria, ehkä joskus muutakin, kuten suolaa. Mössö on mielestäni maistuvaa, ja sen ansiosta voi jättää leivältä pois esimerkiksi juuston.

Lisäksi plussaa on avokadon kehuttu terveellisyys.

Avokadoinnostustani lisäsi se, kun elintarvikkeiden ilmastovaikutuksiin perehtynyt ystävä kertoi, ettei avokadon hiilijalanjälki ole erityisen painava. Lähiruokaa avokadosta ei tietysti saa millään, mutta avocadojen viljely ja kuljetus ei siis kuitenkaan aiheuta mielettömiä ympäristötuhoja. Avokadot kasvavat puissa, joten esim. maata ei muokata vuosittain. Toki niitä koskevat samat eettis-ekologiset ongelmat kuin useimpia muitakin eksoottisia hedelmiä: tuholaismyrkkyjä, epäselvyyksiä tuotanto-oloista jne.

Viime kuukausina eli täällä Sveitsissä avokadojen kulutukseni on kasvanut selvästi.

Ensinnäkin täällä on tarjolla kohtuuhintaisia luomuavokadoja. Hinta niille on parin euron luokkaa/kpl, perusavokadot ovat yleensä noin 30 prosenttia halvempia.

Toiseksi avokadot myydään täällä huomattavasti useammin kypsinä tai lähes kypsinä kuin Suomessa.

Suomessa avokado piti ostaa usein monta päivää ennen aiottua käyttöpäivää ja kypsytellä sitä kotona esimerkiksi sanomalehteen käärittynä. Viime aikoina tosin Suomessa on taidettu ryhtyä myymään myös kypsiä avokadoja, mutta niiden hinta oli kaksi-kolmenkertainen raakoihin verrattuna.

En ole selvittänyt, miten sveitsiläisissä kaupoissa pystytään myymään kypsempiä avokadoja kuin Suomessa, eikä edes veloiteta siitä lisähintaa kuluttajalta. Kypsentävätkö kaupat tuotteita vai mistä on kyse? Kyllähän raaka avokado kestää kuljetuksen paljon paremmin kuin helposti kolhuja saava, pehmentynyt ja kypsä avokado, joten sikäli ymmärrän kovempien hedelmien myynnin.

Nykyisin avokado on siis yksi perusraaka-aineista, joita pyrin pitämään koko ajan kotikeittiössä valmiina käyttöön. Muita keittiön perustuotteita listailin tammikuussa Sveitsi-blogiin, kun Uuden mustan Katja haastoi minut paljastuksiin.

Tällä hetkellä avokadoja kuluu leivänpäällysmössön lisäksi tietysti myös muihin ruokiin. Suosikkeihi kuuluu Chocochilin julkaiseman ohjeen kaltainen salaatti, johon tulee tofua, avokadoa ja appelsiinia. Erittäin toimiva yhdistelmä, etenkin, kun täältä Sveitsistä saa myös todella hyvää luomutofua paikallisen Migros-kauppaketjun valikoimista.

(Kuva: Peter Svensk/Flickr)

2 Comments

  1. Tänä talvena avokadot ovat tulleet meillekin mukavan kypsinä. Todennäköisesti kyse on vain kausivaihtelusta (pidempään säilytetyt ovat kypsempiä, avokado kypsyy hitaasti viileässäki). Meren takaa tulevat Meksikon ja Chilen avokadot ovat siksi jo kauppaan tullessaan kypsempiä.

    Mielestäni luomuavokadosi muuten kuulostavat melko kalliilta! Luomuavokadoa on saanut hiukan huonosti viimeaikoina, mutta kilohinta on irtotavarassa pysynyt 5-5,5 euron tienoilla, jolloin yksi avokado maksaa suunnilleen euron.

  2. Kitos selvennyksestä! Avokadot myydään täällä jostain syystä kappalehintaan, eikä tavallistakaan avokadoa saa tällä hetkellä kuin poikkeustarjouksessa eurolla tai halvemmalla (joskus on siis tarjouksia tyyliin kaksi avokadoa yhden hinnalla). Luomuavokadot ovat sitten todellakin lähempänä 2 e/kpl. Sveitsi ei ole mitenkään erityisen edullinen maa elintarvikkeiden suhteen: monet muutkin ruuat maksavat enemmän kuin Suomessa, mutta toki taas tasapainon vuoksi osa on halvempaakin.

    Ja tiestysti halpaketjuissa voisi olla edullisempia avokadoja, mutta meidän nurkilla lähikaupat ovat suurimpien ketjujen eli Coopin ja Migrosin.