Kulutusjuhla

Lehmänmaidon korvaaminen kasvipohjaisilla tuotteilla tuntuu kukkarossa

Tuuli Ojakangas kirjoittaa ilmastoystävällisestä syömisestä, sen hinnoista ja hiilikompensaatiosta: ”Pienen rahan perheelle on onni, ettei ilmastoystävällisten tuotteiden suosimisen tarvitse rasittaa lompakkoa kovinkaan paljon, jos lappaa ostoskoriin enemmän kausijuureksia ja kalaa. Mutta maitotuotteiden korvaaminen kauralla ja soijalla on jo jonkin verran hintavampaa, kuten myös vaikkapa vaihtaminen hiilikompensoituun kahviin.

Suomessa vielä huonosti tunnettu hiilikompensaatio (carbon offset) tarkoittaa, että hiilipäästöjä aiheuttavan tuotteen hinnasta jokin prosentti menee ilmastoprojektien rahoittamiseen. Se on eräänlaista vapaaehtoista päästökauppaa. Samalla periaatteella vaikkapa lentomatkustamistaan voi hyvitellä joissakin matkatoimistoissa jo lippujen hinnassa. Asiasta voi olla monta mieltä ja ilmeisimpänä hyötynä touhusta on varmaankin parempi omatunto. Oli miten oli, tyhjää parempi tämäkin.

***

Niin, se ilmastoystävällisin juoma. Se on ystävämme olut, aito lähituotantoa suosiva luonnontuote. Muistakaamme, että sitä löytyy myös alkoholittomana.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Ja kuitenkin joutuu veroina maksamaan muiden juoman lehmänmaidon 🙁

  2. Niin no, veroina maksaa myös mm. julkisesta terveydenhuollosta, vaikka asioiskin Mehiläisessä, julkisesta liikenteestä vaikka itse ilmastoystävällisesti kävelisi joka paikkaan, tai viljantuotannosta vaikka itse ei söisi viljoja lainkaan. Tai yliopistoista, vaikka korkein oma koulu olis kansakoulu.

  3. Hmm… vettä ei ilmeisesti lasketa juomaksi? Tai puolukkamehua?