Kulutusjuhla

Luomu tai reilu ei aina maksa selvästi enemmän ja on joskus jopa halvempaa

Tänään teki mieli viinirypäleitä, ja S-marketissa katselin tuotevalikoimaa. Huomasin, kun eteläafrikkalaiset reilun kaupan rypäleet olivat halvempia (2,69 e/500 g) kuin perusrypäleet (2,95 e/500 g). Ainutlaatuista tämä ei toki ole, sillä reilut banaanitkin ovat joskus halvempia kuin tavalliset.

Kaupassa perusrypäleet oli asetettu myös käytävälle näyttävästi esille ja ison hintalapun alle. Tuskin kovin moni kävi tiiraamassa vaihtoehtoja toisesta hyllystä, eikä varmaan aavistanut, että halvempi vaihtoehto olisi löytynyt.

Maiston rypäleitä kotona ja totesin maukkaiksi. Luomurypäleiden hinta olisi tainnut olla noin kaksinkertaisesti eli ne jäivät tällä kertaa hyllyyn.

Sen sijaan ostin luomuappelsiineja. Niiden hintaero tavallisiin appelsiineihin on nyt pieni: kilo luomuappelsiineja maksoi 1,59 euroa, kun tavalliset appelsiinit olivat vain 20 senttiä halvempia. Tosin luomuappelsiineja ei saa kuin kilon pakkauksessa, joka voi olla ongelmallista esimerkiksi yksinasuvalle.

Öljyhyllyllä vertasin suomalaisia, kylmäpuristettuja Rainbow-rypsiöljyjä. Hintaeroa luomun ja tavallisen välillä oli vain 10 senttiä/litra.

Jos nyt on muita hyviä tuotteita, joissa hintaero on pieni tai kääntyy jopa luomun/reilun eduksi, niin saa vinkata!

Tällä viikolla luomun hinnat ovat olleet esillä mm. Hesarin jutussa: Luomuruuan hinnoissa suuret hintaerot

5 Comments

 1. Pirkalla on reilun kaupan teetä niin irtona kuin pussinakin. Ainakin viimeks kun tarkistin, oli hinta edullinen, myös kilpailevien isojen merkkien perusteehen verrattuna.

 2. Reilu- ja luomutuotteita suosivat eivät ilmeisesti kovin yleisesti kiinnitä huomiota tuotteen alkuperämaahan? Itse suosin Euroopassa tuotettuja kasviksia, koska niiden kulkema matka on kuitenkin lyhyempi ja sillä on vaikutusta moneen asiaan.
  Kreikassa talous alkaa olla siinä jamassa, että kreikkalaisten tuotteiden suosiminen on mielestäni aika reilua sekin. 😉 Espanjan tomaatit on jo leimattu veritomaateiksi, mutta onko maataloustyöntekijöiden työolot sen paremmat esim. eri Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa?

  • En tiedä miten useimmat ihmiset toimivat, mutta itse yritän katsoa tuotteiden alkuperämaan, ja valitsen mieluummin kotimaisen (tai mahdollisesti muualta Euroopasta tuodun) ei-luomutuotteen kuin toiselta mantereelta tuodun luomutuotteen. Parasta tietenkin, jos löytyy lähellä tuotettua luomua, varsinkin jos hinta ei ole merkittävästi korkeampi kuin ei-luomutuotteella.
   Reilun kaupan tuotteista suuri osa onkin sellaista, ettei se edes kasva Suomessa tai koko Euroopassa, joten käyttämämme kahvit, teet ja banaanit tulevat väistämättä kauempaa.

  • MInulla on vähän sama kuin Kemppulilla: riippuu tuotteesta ja myös vuodenajasta. En suosi kotimaista, jos koen, että jostain kauempaa tullut on parempaa (esim. näin talvella tunnustan ostavani usein ulkomaalaisia vihersalaatteja). Joissakin tuotteissa, kuten juureksissa, syynään tarkemmin kotimaisuuden ja ostan ennemmin niitä ei-luomuna kuin ulkomaalaisena luomuna.
   Hedelmien suhteen en ole kovin tarkka: jos se tulee joka tapauksessa ulkomailta, niin koen, ettei ole kovin suurta merkitystä sillä, onko tuote peräisin Etelä-Amerikasta vai Etelä-Euroopasta.