Kulutusjuhla

Pestokastike säilyy paljon pidempään kuin väitetyt kolme päivää


Ostan välillä valmispestokastikkeita, ja olin jo tottunut purkkien yleiseen väitteeseen siitä, että tuote säilyisi avaamisen jälkeen vain muutaman päivän. Tietysti en ollut tätä uskonut, vaan käytin kastiketta niin kauan kuin se aistinvaraisella arvioinnilla vaikutti järkevältä.

Jokunen aika sitten ilahduin erään pestokastikkeen kohdalla, kun kyseisessä purskissa luvattiin säilyvyyttä peräti kaksi viikkoa. Eli siis ihan kaikki eivät tuotteissaan yritäkään väittää “kaiken varalta” aivan liian lyhyitä säilyvyysaikoja.

Pistin aiheesta Facebookiini ja pohdiskelin, voiko eri pestokastikkeiden eripituisia säilyvyysaikoja selittää millään muulla kuin valmistajien ailahtelevuudella. Kunnon selitystä ei kaveripiirini keksinyt.

Sen sijaan moni muukin kertoi, että avattuja pestoja käytetään huoletta pari viikkoa. Mitään erityisen pilaantuvaa ainesosaa niissä ei ole, vaan öljy säilyttää varsin hyvin. Joku kertoi joskus lisäävänsä öljylurauksen säilyvyytta varmistellakseen. Tietysti kannattaa sörkkiä puhtaalla lusikalla, jotta pilaantumista nopeuttavia epäpuhtauksia kulkeutuisi purkkiin mahdollisimman
vähän.
Pestokastike on tietysti vain yksi monista tuotteista, joissa säilyvyydet on ilmoitettu varman päälle. Kannattaa uskoa omaa näkö-, haju- ja makuaistia, kun arvioi tällaisten tuotteiden syömäkelpoisuutta, eikä orjallisesti tuijottaa pakkausmerkintöjä.

Toivottavasti Suomeen pian tulisivat myös kaksoismerkinnät eli sekä viimeinen myyntipäivä että viimeinen käyttöpäivä. Sveitsissä ne olivat käytössä monissa tuotteissa, esimerkiksi jogurteissa. Oletettavasti tällainen vähentää ruokahävikkiä.

Jos se koko pesto ei uppoa pastaan, niin sen voi käyttää esimerkiksi leivänpäälle. Toimii myös pizzapohjalle levitettynä ja vastaavissa ratkaisuissa.

Jos oikein muistan, niin kuvan pestokastike kuuluu niihin, jotka ilmoittavat avatun purkin säilymisajaksi muutaman vuorokauden. Tosin voi olla, että tässä pakkauksessa kerrotaan myös pakastusmahdollisuudesta.

4 Comments

 1. Tuo tuplamerkintä on tosiaan täällä Sveitsissä isossa osassa tuotteista (maitotuotteet, liha, kala), olemme kyllä käyttäneet esim. maitoa ja kermaa päivän, kaksi jälkimmäisen päiväyksen jälkeenkin jos niissä ei ole ollut maussa ja tuoksussa mitään outoa.
  Valmispestojen syönnin lopetimme pari vuotta sitten jouduttuamme pinjasuuilmiön (Pine mouth) uhreiksi. Tuo kaiken vähintään parin viikon ajan hirvittävältä maistumaan saava ilmiö voi tulla Kiinasta tai muualta ”itämailta” tuoduista pyöremmistä ”pinjan”siemenistä, jotka ovat kai oikeasti seetrin siemeniä. Oikeista pitkulaisista pinjansiemenistä sitä ei kai ole kenellekään tullut. Nyt uskallan taas syödä niitä oikeita siemeniä…

  • Suomessakin taidettiin taannoin keskustella noista tuplamerkinnöistä, mutta vielä en ole missään nähnyt. Ei sillä nyt omaan elintarvikkeiden käyttöön ollut Sveitsissäkään suurta merkitystä (eli vaikka se ”viimeisin” päiväys oli jo mennyt, niin minäkin silti käytin, jos ei tuntunut olevan mitään outoa). Mutta uskoisin, että niille, jotka helposti tulkitsevat ”parasta ennen” -merkinnän tarkoittavan samaa kuin ”viimeinen käyttöpäivä”, tuo olisi hyödyllinen.

   Sveitsihän tosin aiheutti minulle ja siipalle ruokamyrkytyksen, mutta se ei johtunut kotikokkailusta, vaan kadulta ostetusta irtojäätelöstä. Tehokkaasti opin, että kannattaa olla tarkkana, mistä sielläkin jäätelönsä ostaa 🙂

 2. Nyt taas joku kauhistuu, mutta mä käytän samaa avattua pestoa huoletta kuukausia. 😀 Eikä oo näkynyt mitään makuhaittoja tai muita haittoja. Piti mennä tarkistamaan, Pirkan pestossa lukee vain että ”säilytä viileässä”. En muista, mitä stokkan pestossa on lukenut, mutta sekin on säilynyt hyvin pitkiä aikoja jääkaapissa avattuna.

  • Minulla on joskus joku avattu pesto unohtunut jääkaappiin kuukausiksi ja jämät homehtuneet tai jotain. Mutta normaalisti ei ole tullut tarvetta säilyttää pidempään, kun pesto kuluu parissa viikossa 🙂