Pari kuukautta sitten ostin lastani ajatellen Piltti-puuroa. Vauva oli aloittamassa ruokien maistelua, ja ajattelin, että tuollainen päärynä-mustikkapuuro on vaivaton valmistettava vaikka parinkin lusikallisen verran.

Kotona syynäsin tarkemmin paketin tuoteselostetta. Kuivattua mustikkaa kerrottiin olevan 0,3 prosenttia. Päärynä oli luonnollisesti päärynämehua.

Lähetin Piltin asiakaspalveluun eli Nestlelle kysymyksen, jossa tiedustelin, millaista määrää tuoreita mustikoita paketin kuivatun mustikkajauheen määrä vastaa. Samalla tiedustelin myös päärynämäärää.

Vastauksessa valistettiin ensin Piltin tuotteiden laadusta ja muuta liirumlaarumia. Sitten kerrottiin (lihavointi omani):

”Tuotekehityksessä on tarkkaan mietitty, minkä verran kuivattuja mustikoita lisätään, jotta puuroon tulee sopivan mustikkainen mutta mieto pienen lapsen maailmaan sopiva maku. Päärynämehutiivistettä on käytetty antamaan tuotteeseen makeutta. Koska reseptiikka kuuluu yrityssalaisuuden piiriin, emme valitettavasti voi antaa tämän tarkempia tietoja.

Hämmästyin, sillä kyllähän tuon mustikkamäärän arviointi on silkkaa matematiikkaa. Lähetin asiakaspalveluun vastauksen, jossa ihmettelin saamaani viestiä ja esitin omat laskelmani mustikan määrästä.

240 gramman pakkauksesta on 0,3 prosenttia mustikkajauhetta.
Tämä tarkoittaa 0,72 grammaa mustikkajauhetta.

Esimerkiksi Berryfect-marjajauheiden nettisivuilla kerrotaan, että 1 teelusikallinen marjajauhetta vastaa noin desilitraa tuoreita marjoja. Samoin kerrotaan, että yksi 70 gramman jauhepakkaus sisältää reilun litran tuoreita marjoja. 0,7 grammaa olisi siis reilut 0,1 desiä.

Näin ollen koko Piltti-puuropaketissa on korkeintaan ruokalusikallisen (15 ml) verran tuoreita mustikoita. Jos siis laskin oikein.

Piltin asiakaspalvelu ei halunnut kommentoida laskelmaani. Sen sijaan minulle kerrottiin vauvojen ruokasuosituksista (joita en kysynyt) ja todettiin vastauksena pakkauksen nimen ja tuotesisällön vastaavuuteen:

”Kuten aiemmin kerroin, pakkauslainsäädännön mukaisesti pakkaus kuvailee sitä makumaailmaa, minkä tyyppisestä tuotteesta on kyse.”

Kun tuo ruokalusikallinen tuoreita mustikoita jaetaan esimerkiksi paketin ohjeen mukaan tehtyihin annoksiin (30 grammaa jauhetta/annos) eli noin kahdeksaan puuroon, niin eipä kovin montaa mustikkaa per annos lapsen ruokaan päädy.

En tietysti toivonutkaan, että mustikkaa olisi oikeasti merkittävää määrää. Mutta olisin toivonut, että Piltin asiakaspalvelu olisi vaivautunut vastaamaan yksinkertaiseen kysymykseeni. Nyt siellä vetäydyttiin reseptiikan taakse.

Jos asiakaspalvelu olisi kertonut mustikan määrän, niin sitten en olisi ärsyyntynyt tällä tavoin.

Ja kuten voi arvata, niin en nyt halua ostaa Piltti-tuotteita.

Ylipäätään vauvoille ei ole tietenkään tarpeellista ostaa noita kalliita puurojauheita. Pienellekin vauvalle voi tehdä puuron perushiutaleista ja tarvittaessa sileyttää sen vaikka sauvasekoittajalla. (Mutta olin siis laiska ja ajattelin valmiin vauvapuuron olevan helppo ratkaisu, kun kaikki muut ruuat on lapselle sentään toistaiseksi jaksettu kokata.)

Eikä siis etenkään kannata ostaa mitään marja- tai hedelmämaustettuja, koska ne määrät taitavat olla niin olemattomia ja lähinnä mielikuvamakuja. On kuitenkin eri asia käyttää mausteena jotain oikeaa maustetta, kuten kanelia, kuin mustikkaa.

Marjajauhe on tietysti todella kätevä keino lisätä marja-annosta niin omaan kuin lapsen ruokaan. Mutta siis marjajauheet jauheina tai marjat marjoina ja puurot puuroina: marjajauheet ovat epäilemättä elintarviketeollisuudelle kallis raaka-aine verrattuna moneen muuhun, joten ei niitä tietenkään käytetä kuin nimellisesti.

Jos joku toteaa minun laskeneen marjamäärän väärin, niin olen kiitollinen tiedosta!

puuro
Kuva: Sparkleice, Flickr