Tunnustan, että olen ravintolassa vain kerran tai pari kysynyt lisätietoja raaka-aineiden alkuperästä. Olen sitä silti monta kertaa miettinyt.

Mutta kynnys kysymiseen on tuskallisen korkea. Tuntuu kiusalliselta avata suu ja kysyä, että mitäköhän lohta teillä käytetään ja mistäs lampaanliha tulee. Että siinä sitten lounashetkeäni pilaisin tivailuilla, joihin ravintolan henkilökunta ei ehkä välttämättä osaisi vastata.

Lisäksi takaraivossani elää epäilys, että ne tuotteiden alkuperät eivät välttämättä kestä eettistä syynäystä. Olenko valmis kantamaan tiedon siitä, ettei ravintola piittaa, mitä se laittaa lautasilleen? Että pääasia on halpa hinta ja muulla ei niin väliä? Sanonko sitten, että ei kiitos, ja kannan kurnivan mahani jonnekin toisaalle?

Lihan alkuperämerkinnät eivät edelleenkään tule pakollisiksi ravintoloihin. Isot firmat väittävät, että se on niin vaikeaa.

En tajua, mikä siinä voi olla niin vaikeaa. Lihoissa kuitenkin on se alkuperätieto. un asuin kolme vuotta sitten Sveitsissä, niin siellä jopa tavallisen kebab-paikan seinälle oli kirjattu, että kana Brasiliasta ja nauta Sveitsistä. Miten niin se sama ei onnistuisi Suomessa?

Siellä Sveitsissä aina tyytyväisenä vilkaisin lihojen alkuperä, vaikka harvoin edes tilasin lihaa. Mutta arvostin sitä, että tieto kerrottiin asiakkaille avoimesti. Sitä ei tarvinnut kysellä tai mietiskellä.

Tiedon tuominen esiin toimi markkinointina: kun kerrottiin, että liha tulee paikalliselta lihantuottajalta, niin tietysti syntyi mielikuva, että täällä piitataan siitä, mistä raaka-aineet saapuvat.

Fiksut ravintolat voivat tuoda raaka-aineiden alkuperän esiin myös Suomessa. Ei kaiken tietenkään tarvitse olla lähiluomusuomikausivilliruokaa, mutta oleellista on se, että avoimuus tuo luottamusta koko ravintolan toimintaan. Eikä tämä tarkoita vain kourallista ns. laaturavintoloita, vaan myös kaikkia lounaspaikkoja, pizzerioita ja työmaaravintoloita.

Eikä kuluttajan sen myötä tarvitse hiljaa mielessään arvuutella, mistä tuotteet ovat. Vaikka aina kehotetaan kysymään, niin se ei ole niin helppoa. Säästäkää siis meitä tiedonhaluisia ja laittakaan tiedot esiin automaattisesti.