Kulutusjuhla

Reilun kaupan jalkapallo tuo hyvää omaatuntoa peliin

Ostin elämäni ensimmäisen jalkapallon. Valinta oli helppo: olin tietoinen reilun kaupan palloista, ja koska Reilun kaupan Tähti sijaitsee lähellä kotiani, niin suuntasin sinne ostamaan pallon.

Minulla ei ollut käsitystä jalkapallojen hinnoista, mutta ajattelin, että kai sitä nyt ainakin kolmekymppiä voi pallosta maksaa. Kyseiseen palloon meni 26 euroa.

Myöhemmin suorittamani hintatarkkailu selvitti, että vastaava, tavallinen jalkapallo maksaa urheiluliikkeessä suunnilleen kympin vähemmän. Olisi varmasti hyvä, jos myös reilun kaupan palloja myytäisiin urheiluliikkeissä: silloin pallo saattaisi lähteä myös sellaisen kuluttajan mukaan, joka ei alunperin olisi juuri näitä palloja lähtenyt ostamaan. Ja samalla ehkä hiukkasen pistäisi ajattelemaan urheilutuotteiden alkuperää.

Hyvää omaatuntoahan näillä hankinnoilla itselleen hankkii: on mukava ajatella, että potkitun pallon tekijä on ehkä saanut vähän paremmat olot ja samalla on tukenut kenties esimerkiksi jonkun pakistanilaisnaisen tilannetta.

Tosin ajatusta tietysti himmentää se seikka, että muu varustus (kengät, housut, paita, sukat…) on todennäköisesti valmistettu oloissa, joiden tasosta minulla ei ole mitään tietoa enkä ostohetkellä ole edes tivannut, että mikä mahtaa olla vaatteen alkuperä.

Lisää tietoa reilun kaupan sivuilta: Hyvä tietää jalkapalloista.

2 Comments

  1. Amerikkalainen (?) Ethletic ( http://www.ethletic.com/start.html )
    valmistaa paitsi reilun kaupan jalkapalloja, myös reilun kaupan kenkiä.

    Noilla sivuilla näkyy vain mustavalkoista mallia, mutta pienellä googlauksella löytää useampaa väriä mm. brittien nettikaupoista. Tennaripariin saa varata kuusikymppiä (48 puntaa) postikuluineen, kohtuullinen hinta minun mielestäni.

  2. Noita reilun kaupan tennareita saa noista suomalaisistakin reilu kaupan tuotteita myyvistä kaupoista, No Sweat -merkkiä: http://www.maailmankaupat.fi/tuotteet/kuukaudentuote_kenka.html

    Mut futiskenkieni eettisyys jää siihen, että ostin ne kirpputorilta…