Kulutusjuhla

Luomutuotteet samalta hyllyltä Prahassa

Matkoilla käyn mielelläni paikallisissa supermarketeissa, kulmakaupoissa ja muissa elintarvikemyymälöissä. Mielestäni on kiinnostavaa havainnoida, mitä tuotteita on myynnissä, millaisia ovat pakkaukset, miten paljon eri tuotteet maksavat, mitä samoja brändejä hyllyissä on ja mikä on taas jotain täysin tuntematonta.

Pari viikkoa sitten olin Prahassa. Siellä valikoima ei ollut huikean eksoottinen, mutta silti jaksoin tutkailla hyllyjä. Yksi havainto liittyi luomuhyllyihin. Tämä käytäntö tuntuu muutenkin olevan ulkomailla yleisempi kuin Suomessa (tosin on täälläkin kauppoja, joissa on oma nurkkansa reilua kauppaa ja luomua ajatellen): kootaan luomutuotteet yhteen kohtaan kauppaa sen sijaan, että kahvi on kahvihyllyssä, jauhot jauhohyllyssä jne.

Minulle tämä ratkaisu sopii. Yhdellä hyllyllä näkee luomuvalikoiman, eikä tarvitse säntäillä ympäri kauppaa etsimässä ja vertailemassa.

Prahan Tescon liikkeen luomutuotevalikoima sisälsi mm. oliiviöljyä, mikropopcorneja, lasagnelevyjä, jauhoja, suolapähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, mehuja, teetä, riisikakkuja ja tomaattisosetta. Kuten näkyy, niin tämä iso kauppaketju on lanseerannut oman, tunnistettavan tuoteryhmän, jossa on tyylikkäät pakkaukset.

Luomutuotteiden hinnat olivat tietysti Prahassakin kalliimmat kuin Suomessa.

6 Comments

 1. No täällä Saksassa on kaupoissa myös juuri tuommoinen luomuhylly, sieltä löytyvät juuri nämä jauhot, teet ym, koska ne ovat yhtä ja samaa luomumerkkiä, kuten tässä , elikkä yhdellä firmalla on oma luomuhyllynsä. Mutta loput luomutuotteet ovat ripoteltuina ympäri kauppaa niihin kuuluviin hyllyihin, eli luomukurkku on tehokasvihuonekurkkujen vieressä hevi-osastolla, luomukaakao kaakaohyllyssä, luomulasagnelevy pastahyllyssä jne.
  Kuvasta päätellen tässäkin on ollut sama käytäntö, tämä Organic Tesco on vaan haalinut itselleen näkyvän hyllytilan.
  Mielestäni parasta on juuri se kun luomut ovat tavistuotteiden vieressä, siinä voi sitten vertailla näitä kahta vierekkäin.

  Reilusta en sano mitään, koska sitä saa täällä hyvin harvoin, tavallisessa supermarketissa lähinnä vaan tee, kahvi, kuivatut hedelmät ja tulppaani-laaduissa. (Hollannin rajalla asuessa on tärkeää muista reilut kukat!)

  Minä rakastan kanssa käydä eri maitten ruokakaupoissa!

 2. Niin ja se tärkein unohtui!
  Nämä luomutuotteet omassa isossa luomuhyllyssään ovat aina kalliimpia kuin muut luomutuotteet samassa kaupassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että luomutomaattimurskaa on kahdessa hyllyssä, siinä isossa LUOMU-REILU hyllyssä kallis ja tomaattisäilyke hyllyssä se halvempi. Pakkauskoot samat ja kummatkin luomua, merkki vaan eri. Pitää aina varoa ja vertailla!

 3. Tesco on mukava kauppa! Löysitkö sieltä suomalaista ruisleipää? Sitä myytiin juuri sillä nimellä: Finnish Rye Bread. Koostumus ei tosin ollut ihan meikäläinen.

 4. Itse suosin myös ajatusta, että luomutuotteet ovat muiden tuotteiden joukossa. Itsellä ei välttämättä tulisi mieleen mennä erikseen sinne luomuhyllylle katsomaan jotain tuotetta. Luomu ei ole minulle mikään itseisarvo, vaan halua vertailla sitä muiden tuotteiden rinnalla. Lisäksi jossain Prisman kokoisessa kaupassa luomuhylly voisi jäädä helposti pimentoon.

  Suosittelen muuten Valion luomu omenamehua. Täysin erilaista kuin tavallinen mehu. Luomuversio on kotitekoisen oloista.

 5. Kata ja Marjut, kävin Tescossa vain kerran, eli leipähylly jäi siellä tutkailematta tarkemmin… Majapaikkamme lähikauppa oli joku Alepan tyylinen ketju. Niillä luomuhylly oli koostettu eri valmistajien tuotteista ja oli aika pieni. Veikkaisin, että monessa suomalaisessa Alepassa luomuvalikoima on laajempi. Tosin käsittääkseni Saksassa (ja vaikka TAnskassa) luomua myydään paljon enemmän kuin Suomessa, joten varmasti myös sekä tuotevalikoimaa että sijoittelua on mietitty tarkemmin.

  Juha, toki hyllyihin ripotelluissa luomutuotteissa on puolensa, eikä kaikkea (esim. hedelmät, vihannekset, kylmäsäilytystä vaativat) voi kuitenkaan sinne samaan hyllyyn tunkea. Mutta itselleni olisi kätevää, jos voisin käydä luomu- ja reiluhyllystä poimimassa ne kaikki, jotka löytyvät ja sitten suunnata ostamaan loput. Joidenkin tuttujen kanssa jutellessani olen havainnut, etteivät he yksinkertaisesti ole edes hoksanneet, missä kaikissa tuotteissa voisi olla luomu- tai reiluvaihtoehto. Johtuu tietysti osittain pakkaus- ja hyllynreunamerkinnöistä, jotka eivät tuo asiaa esiin.

  Hyllyn sijoittelu on oma hommansa: ei se toki tuolla Prisman kokoluokkaa olleessa Tescossakaan näkyvimmällä paikalla ollut, mutta aika keskeinen sijainniltaan kuitenkin.

  Ja ainahan näissä on kyse opettelusta, tavoista, hinnoista, markkinoinnista jne…

 6. Minäkin kannatan pääsääntöisesti luomutuotteiden sijoittamista tavallisten viereen. Uskoisin, että luomuhyllystä tuotteita hakevat vain luomun jo valmiiksi tuntevat. Luomusta tietämättömät tai siihen ennakkoluuloisesti suhtautuvat sen sijaan eivät hakeudu luomuhyllyille, vaan käyvät vain ”tavallisilla” osastoilla. Jos siellä kahvihyllyssä kuitenkin sitten on luomu/reilu kahvi hyvällä markkinapaikalla, se tarttuu helpommin mukaan niillekin, jotka vanhastaan antavat vähemmän painoa luomulle/reiluudelle. Lisäksi luomuhylly antaa minusta sen tuotteille erikoistuotteen leiman, ja erottaa ne ”tavallisista” tarpeettoman jyrkästi.