Ruokakaupan alekorissa sattui silmiin pullo, joka paljastui tarkemmassa tutkailussani golfareille tarkoitetuksi Flow-juomaksi. Enpä tiennytkään, että eri urheilulajien eikoisjuomia voidaan myydä jopa S-marketissa. Tarjouskorissa juoman hinta oli 2,50 euroa.

Minua moinen juoma lähinnä huvittaa. Miten muka golf olisi niin erityistä, että se vaatisi oman nesteensä?

Suomalaisvalmistajan nettisivuilla tietysti vakuutetaan Flow’n merkitystä:

”Juoman miellyttävä maku ja, ennen kaikkea, ainutlaatuiset tuoteominaisuudet takaavat pitkäkestoisen suorituskyvyn ja korkean keskittymiskyvyn.”

Lisäksi kehutaan, että tuote on valmistettu luonnon omista aineista. Niin on käsittääkseni aika moni muukin elintarvike.

Sama firma markkinoi myös toista Flow-juomaa, Flow Endurancea, joka vaikuttaa iskevän viime vuodet esillä olleisiin ns. hyvinvointijuomien kenttään.

”Aivan tavallinen, hyötyliikuntaa, kävelyä tai hölkkää harrastava ihminen voi juoman avulla tehdä liikuntahetkestään pidemmän ja nautinnollisemman. Vähemmän liikuntaa harrastava voi saada innostuksen säännölliseen liikuntaan, kun hän huomaa jaksavansa paremmin ja lihakset ovat vähemmän kipeitä suorituksen jälkeen.

Endurance poikkeaa muista juomista siinä, että se huomioi urheilusuorituksen sekä fyysisenä että henkisenä kokonaisuutena.”

Just. Ainesosalistalla ovat mm. lähdevesi, fruktoosi, glukoosi, maitohappo, glyseroli, mehutiivisteen, trimagnesiumdisitraatti, trikaliumsitraatti, rannikkomännyn kuoriuute, vihreäteeuute ja inositoli.

Meikäläisen, tavallisen hyötyliikkujan, hölkkiin miellyttävyyttä tuo se, että on juonut ihan tavallista vettä tarpeeksi. Sen ainesosa on, öh, vesi? Ja tietysti syönyt ruokaa, niin on energiat kohdillaan. Jaksaa nimittäin paremmin. Ja lihaskipeyteen vaikuttaa mm. venyttely.

Tavallinen hyötyliikkuja ei käsittääkseni tarvitse mitään sen ihmeempää, mutta toki rahansa saa jokainen käyttää vaikka erikoisjuomiin.

Mukavaa tietysti, että suomalainen elintarviketeollisuus innovoi. Mutta voisiko sen keksimisen kohdentaa toisin, esimerkiksi Suomen olosuhteissa kasvavien, mutta toistaiseksi vähän hyödynnettyjen viljelykasvien (esim. härkäpapu, nokkonen, pellava) kehittämiseen?

(Kuva: Flow Drinks Oy, nettisivu)