Kulutusjuhla

Kotieläintuotannon osuus puolet kaikista kasvihuonekaasupäästöistä

Juhana Harju kertoo Worldwatch-instituutin laskelmista: ”Worldwatch-instituutin tuoreen raportin mukaan kotieläintuotannon ilmastovaikutuksia on aiemmin aliarvioitu. Uusissa laskelmissaan instituutti on tullut siihen tulokseen, että kotieläintuotannon osuus on peräti 51 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Aiemmassa FAOn raportissa arvioitiin, että kotieläintuotannon osuus globaalista lämpenemisvaikutuksesta on 18 prosenttia, mikä on enemmän kuin liikenteen osuus maailmanlaajuisesti. FAOn laskelmien mukaan kotieläintuotanto aiheutti 9 prosenttia kaikista hiilidioksidipäästöistä, 37 prosenttia metaanipäästöistä ja 65 prosenttia typpioksidin päästöistä.

Lukujen täsmällisyydestä ei ole varmuutta. On kuitenkin selvää, että korvaamalla lihansyöntiä ainakin osittain kasvikunnan proteiinilla — tofulla, pavuilla, linsseillä ja pähkinöillä — voidaan kasvihuonekaasujen muodostumista vähentää merkittävästi. Suurimmalle osalle länsimaiden ihmistä tällainen muutos olisi myös terveellinen.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Anteeksi, mutta en ymmärrä, mitä on ”kotieläintuotanto”. Siis joku tuottaa kissoja vai?

  2. Kotieläin vrs. lemmikkieläin. Kotieläimestä otetaan hyöty irti, lemmikkiä pidetään hyvänä.